Logistiek stuwt opname bedrijfsruimte Almere

opname bedrijfsruimte almereDe vraag naar bedrijfsruimte kwam in de eerste helft van 2017 veel hoger uit dan in het jaar daarvoor. In totaal werd circa 32.600 m² bedrijfsruimte verkocht of verhuurd aan een nieuwe gebruiker. Dat is 45% meer dan in de eerste helft van 2016. Het opnamecijfer werd vooral gestuwd door drie grootschalige transacties van logistiek vastgoed.

Dat blijkt uit onderzoek van Van Westrhenen Voerman Bedrijfshuisvesting. Hoewel de vraag naar bedrijfsruimte in de eerste helft van 2017 duidelijk hoger uit kwam dan in het jaar daarvoor, bleef het aantal transacties bleef wel gelijk. Het waren dus vooral grootschalige transacties die de opname stuwde. Grootste transactie betrof het bedrijf Giant, dat ruim 10.000 m² logistieke ruimte huurde op De Vaart. Verder huurde Lis Logistics circa 11.000 m² op twee locaties. Vooral De Vaart bleek in trek. Circa 80% van de totale opname had plaats op dit bedrijventerrein.

Aanbod daalt

Ook het aanbod liet een positieve ontwikkeling zien. In het eerste halfjaar van 2017 nam het aanbod namelijk met 12% af ten opzichte van een jaar eerder. Medio 2017 werd in totaal circa 210.000 m² bedrijfsruimte aangeboden. De afname kwam zowel door opname vanuit het aanbod als door het intrekken van diverse objecten uit de verhuur of verkoop. Het aantal aangeboden objecten daalde zelfs met 16% tot 72. Ongeveer 26% van het aanbod betreft logistieke ruimte en de rest betreft overige bedrijfspanden. Circa 45% van het aanbod is te vinden op bedrijventerrein De Vaart.

Huurprijzen blijven stabiel

De huurprijzen voor bedrijfsruimte zijn in de eerste helft van 2017 stabiel gebleven. Gemiddeld liggen de huurprijzen tussen de € 25 en € 70 per m². De hoogste huurprijzen gelden voor de moderne bedrijfspanden op gunstig gelegen locaties. De huurprijzen voor verouderde bedrijfspanden op minder gunstig gelegen bedrijventerreinen liggen aan de onderkant van de bandbreedte en staan onder druk. De gemiddelde vraaghuurprijs van het aanbod lag met € 54 per m² per medio 2017 een stuk hoger dan de € 46 per m² een jaar eerder.

Reacties zijn gesloten