Forse winkelleegstand in Flevoland

Winkelleegstand Almere 1In Almere staat momenteel circa 7,6% van het winkeloppervlak leeg. In Lelystad liep de leegstand op tot 15,1%, terwijl deze in Zeewolde daalde naar 8,2%. Zo blijkt uit analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van data van marktonderzoeker Locatus.

De leegstand van winkelruimte in Almere heeft de laatste jaren een wisselend beeld laten zien. Zo stond in 2010 maar 1,9% van de winkelruimtes leeg en dit liep in de jaren daarna op tot boven de 7%. In 2014 daalde de leegstand licht tot 6%, maar dit jaar werd opnieuw een toename geregistreerd tot 7,6%. De situatie in Lelystad is zorgwekkend. In 2015 liep de winkelleegstand hier verder op naar 15,1% van de totale voorraad (2014: 13,3%). In Zeewolde werd juist een sterke daling geconstateerd van 18,9% naar 8,2%. Het aantal winkels is hier echter van beperktere omvang. Het overaanbod van winkels in de detailhandel is in heel Nederland te zien. Gemiddeld staat ruim 9% van de winkelvloeroppervlakte leeg in 2015. Dit percentage stijgt al sinds 2008. Almere en Zeewolde blijven dus nog wel onder het landelijk gemiddelde maar Lelystad niet.

 

Winkelleegstand Almere 1Een verdere stijging van de leegstand in Almere wordt in ieder geval geremd door het recente afblazen van het geplande Retailpark in Almere Poort. Door de detailhandel in Almere werd dan ook opgelucht gereageerd. Het retailpark in Poort zou worden ontwikkeld door een consortium van bedrijven, met onder andere bouwer Dura Vermeer. De komst was al voor er maar een schop de grond in is gezet omstreden. Zo was er volop politieke discussie en hadden meerdere bedrijven de gemeente voor de rechter gedaagd vanwege de komst. Tegenover Almere Dichtbij verklaarde verantwoordelijk wethouder Henk Mulder van de gemeente Almere dat het de ontwikkelaar niet is gelukt om de benodigde huurders of investeerder te vinden en is dat de belangrijkste reden dat ze er mee wilden stoppen. ‘Als ik eerlijk ben komt ons dat niet verkeerd uit. Ik ben er niet ongelukkig mee en de opluchting is groter dan de teleurstelling. Uit onlangs gehouden onderzoek in aanloop naar die rechtszaak is namelijk gebleken dat als het park er zou komen er ook vijf procent meer leegstand zou komen als het op winkelgebied gaat en dat wilden we nou ook weer niet, aldus Mulder.’

Reacties zijn gesloten