Column Roger Bakker: ‘Transformatie’

Advies Herontwikkeling Van Westrhenen BedrijfshuisvestingGroeiende werkgelegenheid

Almere mag dan het imago van een woonstad hebben, de werkgelegenheid laat de afgelopen jaren een opvallend positieve ontwikkeling zien. Zo becijferde de provincie Flevoland onlangs dat de werkgelegenheid in Almere het afgelopen jaar is gegroeid naar 85.000 banen en 21.000 bedrijfsvestigingen. Dat is een toename van ruim 3.000 banen en 1.500 vestigingen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal banen en vestigingen in Almere is nog nooit zo groot geweest.
Bij de vraag naar bedrijfshuisvesting zien we deze groei de laatste jaren zeker terug. In sommige segmenten is zelfs al krapte ontstaan. Wie een grootschalig, courant bedrijfspand zoekt heeft in Almere weinig keus. Maar ook in de vraag naar commerciële ruimten in een woonomgeving, bijvoorbeeld voor het vestigen van een kinderdagverblijf of een schoonheidssalon, kan nauwelijks worden voorzien.

Oververhitte woningmarkt

Deze krapte valt nog in het niet bij de situatie op de woningmarkt in Almere. Ook hier onderscheid Flevoland zich momenteel van de andere provincies. Zowel het aantal verkopen als de huizenprijzen stijgen hier de laatste tijd harder dan in de rest van Nederland. Voor grote groepen Almeerders zijn de huizenprijzen inmiddels zo ver opgelopen dat een nieuwe woning onbereikbaar is geworden. Ook de huursector biedt nauwelijks opties. Er moeten dus snel veel meer betaalbare woningen worden bijgebouwd. Naar verwachting komt de gemeente op korte termijn met een Woonvisie waarin oplossingen worden aangedragen.

Neem niet teveel kantoren uit de markt

Een deel van de oplossing kan gevonden worden in de transformatie van leegstaande kantoren. Want als er één markt is die zich grotendeels aan de groei onttrekt dan is het de vraag naar kantoorruimte wel. En dan vooral die naar grootschalige kantoorpanden. Ook uit de recente banencijfers blijkt opnieuw dat de groei voor een groot deel komt van startende zzp’ers en bedrijven van twee tot vier medewerkers. Grootschalige kantoorpanden worden daarom ook steeds meer omgezet naar flexibele werkplekken of getransformeerd naar woningen.
Zowel in de omgeving van NS-station Muziekwijk als op delen van het bedrijventerrein Randstad zullen er kantoren plaats gaan maken voor woningen. Op korte termijn zet dat echter nog niet veel zoden aan de dijk. De aantallen zijn daarvoor te beperkt en de doorlooptijd is vaak lang. Waar we op de lange termijn weer voor moet waken is om ook weer niet te veel kantoren uit de markt te nemen, zeker niet op aantrekkelijke locaties als het stationsgebied en directe omgeving. Want wie weet is over pakweg 20 jaar Almere wel een echte werkstad geworden.

Roger Bakker
Van Westrhenen Voerman Bedrijfshuisvesting
Randstad 20-25
1314 BB Almere
036-5383222
bakker@vanwestrhenen-bog.nl
www.vanwestrhenen-bog.nl

Reacties zijn gesloten