Aanbod bedrijfsruimte Almere sterk gedaald

Aanbod bedrijfsruimte Almere H1-2019Het aanbod van bedrijfsruimte in Almere is de afgelopen tijd sterk gedaald. Medio 2019 daalde het aanbodniveau voor het eerst sinds lange tijd zelfs onder de 100.000 m². In totaal werd circa 98.300 m² bedrijfsruimte aangeboden. Dat is 44% minder dan een jaar eerder, toen het aanbod nog uitkwam op circa 175.000 m². Dat blijkt uit onderzoek van Van Westrhenen Voerman Bedrijfshuisvesting. De daling van het aanbod kwam vooral door de verhuur of verkoop van aangeboden objecten aan nieuwe gebruikers. Daarnaast werden diverse panden om verschillende redenen ingetrokken. Er kwamen ook weinig nieuwe aanbiedingen bij in de loop van 2019. Vooral het aanbod van bedrijfsruimte voor logistieke doeleinden daalde sterk en maakt nog maar 14% uit van het totale aanbod. Bijna 40% van het aanbod is te vinden op het grootste bedrijventerrein De Vaart. De rest van het aanbod bevindt zich verspreid over de andere bedrijventerreinen in Almere.

De vraag naar bedrijfspanden in Almere bleef in de eerste helft van 2019 wel duidelijk achter bij vorig jaar. In totaal werd circa 44.200 m² verkocht of verhuurd aan een nieuwe gebruiker. Dat is 36% minder dan in de eerste helft van 2018, toen circa 69.300 m² werd opgenomen. Ook het aantal transacties kwam dit halfjaar veel lager uit. Circa 60% van de opname kwam voor rekening van bedrijven in de groothandel en logistiek. Grootste transactie betrof de verhuur van een logistiek pand van 14.500 m² aan Knipidee International op bedrijventerrein Sallandse Kant.

Door het sterk afgenomen aanbod is er in sommige segmenten zelfs schaarste ontstaan. Dat geldt zeker voor courante, grootschalige bedrijfspanden en voor logistieke vastgoed in het bijzonder. Het gebrek aan aanbod remt ook de opnamecijfers. Bedrijven met uitbreidingswensen zullen daardoor naar verwachting meer gaan kijken naar nieuwbouw.

Reacties zijn gesloten